Trello

Trello is online tool voor projectmanagement en samenwerking.

In Amerika is Trello in een paar jaar tijd enorm populaire geworden en ook in Nederland groeit het aantal gebruikers snel.

Trello in een notendop

 1. Wat is Trello?
 2. Hoe werkt Trello?
 3. Hoe kun je Trello inzetten voor je projecten?
 4. Aan de slag met Trello
 5. Wat kost Trello?
 6. Veel gemaakt fouten met Trello

Wat is Trello?

Trello is online tool voor samenwerking en projectmanagement.  Projecten worden visueel georganiseerd met behulp van borden. Hoewel de tool digitaal is, voelt het haast alsof je met een fysiek white board werkt. Je ziet in een oog opslag wie waar aan werkt en weet je meteen waar taken zich in het proces bevinden.

Trello bestaat sinds 2011 en is bedacht door Fog Creek Software. In januari 2017 is het Trello overgenomen door Atlassian. Hier lis de tool in goede handen. Atlassian is een betrouwbare organisatie die diverse samenwerkings tools maakt. Trello sluit goed aan binnen de andere producten van het bedrijf.

Hoe werkt Trello?

Met Trello kun je in een handomdraai een workflow voor je project creëren. Veel gebruikers gaan hierbij uit van de Kanban methode.  Kanban betekent letterlijk visueel bord en gaat uit van de volgende principes.

 • Visualiseer de taken
 • Beperk het aantal taken
 • Verplaats taken van de ene kolom naar de andere
 • Monitor en verbeter

In Trello kan een bord voor het organiseren van een relatiedag er dan zo uit zien:

Basis Workflow Trello
Weergave Trello bord

In de eerste kolom staan alle taken. In de tweede kolom staan de taken die als eerst volgend worden opgepakt. In de derde kolom staan de taken die op dit moment worden uitgevoerd. In de laatste kolom staan de taken die al voltooid zijn.

Hoe kun je Trello inzetten voor je projecten?

werk, prive, voorbeelden, video opnemen.

Zelf aan de slag met Trello

Beginnen met een nieuwe tool kan overweldigend zijn. Je kunt prima zelf aan de slag met Trello, zeker als je begint om de tool voor prive doeleinden te gebruiken. Begin in dat geval eenvoudig met drie borden (verzamel, bezig en gedaan). Vanuit deze basis worklfow kun je het programma rustig verkennen en de mogelijkheden langzaam uitbreiden.

Professioneel aan de slag met Trello

Trello is een ideale tool voor ZZP-ers en kleine teams. Het verbeterd op een laagdrempelige manier de samenwerking binnen projecten.

De bedoeling is natuurlijk dat Trello samenwerking binnen projecten makkelijker maakt. Dit hangt altijd af een goede implementatie. Er zijn vier factoren die hierbij belangrijk zijn:

 1. Kennis.
  Voldoende kennis van het gebruik van Trello is natuurlijk een vereiste.
 2. Houding
  Iedereen de betrokken is bij de samenwerking moet de meerwaarde er van in zien, anders is er onvoldoende stimulans om de tool daadwerkelijk te gebruikem.
 3. Workflow
 4. Gedrag

Wat kost Trello?

Veel gemaakte fouten met Trello